Mekanik Tesisat
Mekanik Tesisat, inşaat yapılarının kendisine hayat katan, içindeki canlılara işlev sunan en önemli unsurlarından biridir. Mekanik tesisat, elektrik tesisatı ile birleşerek elektromekanik sistemler olarak bir binanın, yapının damarlarıdır diyebiliriz. Onlar olmazsa bina fazlaca bir işe yaramaz, insana hizmet edemez.
İnşaat, yapı işlerinde makine mühendisliği etkinlik alanına giren ısıtma, soğutma, havalandırma, temiz ve pis su, sıhhi sıcak su ve yangın söndürme sistemleri işlerinin tümüdür. Mekanik tesisatı, makine mühendisi ve teknik ressamlar hazırlar.
Mekanik Tesisat inşaat işlerinde yaşam standartlarını ve konforu arttırmaya yönelik yapılan ve yapının iç sistemini oluşturan bileşenlerin bütünüdür. Makine mühendisliğinin etkinlik alanına giren mühendislik dalıdır.
Mekanik tesisat, inşaat sektöründeki statik, mimari, elektrik ve mekanik olmak üzere 4 temel proje çeşidinden birisidir.
Son dönemlerde elektromekanik olarak elektrik tesisat projeleri ile neredeyse birleşerek birlikte çalışan iki temel disiplin haline gelmiştir. Mekanik tesisat projeleri makine mühendisleri ve teknik ressamlarca hazırlanır. Yapıların, endüstriyel tesislerin mekanik altyapısını tayin eden bu projelerde, binanın su, atık su, ısıtma, soğutma, havalandırma, yangın önleme sisteminin nasıl olacağı ve bunlara ait cihaz türleri ve güçleri ile, binanın temiz su ve kanalizasyon hatlarının nerelerden geçeceği ve boru çapları belirtilir. Mekanik tesisatın ana bileşenleri mekanik oda veya makine dairesi olarak adlandırılan mekânlarda yerleşik bulunur.
Mekanik Tesisat; yapı, inşaat, endüstriyel tesis işlerinde yaşam standartlarını ve konforu arttırmaya yönelik yapılan ve yapının iç sistemini oluşturan bileşenlerin bütünü kapsar. Dolayısıyla her bir sistemin birbiriyle uyumlu ve birbirini destekler olarak çalışıp, toplam kaliteyi oluşturması önem kazanmaktadır.
Yapı ve tesislerin diğer mekanik ve her türlü ısı donanımı ile ilgili plan, proje, resim, hesap ve ihale dosyasının hazırlanması ve bunların uygulanması ile ilgili her türlü teknik denetim ve kontrollük hizmetlerinin kanun ve yönetmeliklere, tekniğin ve mesleğin genel ilke ve çıkarlarına uygun olarak uyum ve birlik içinde yapılmasıdır.
Mekanik tesisat projelendirme, müşavirlik veya kontrol işlemlerinde malzeme seçiminden, ürünlerin ve binanın kullanım ömrü boyuncu hizmet alma adına aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.