Bize Yazın

Havalandırma Yalıtımı

havalandırma izolasyonu, havalandırma yalıtımı, kauçuk izolasyon, NFAF, cam yünü izolasyonu, taş yünü izolasyonu, AKUSTİK NFAF

Havalandırma Kanal İzolasyonu

İnsanların toplu yaşam alanlarına (alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler ve ofisler) sağlıklı ve temiz hava girişini sağlayan, kötü koku ve kirli havanın dışarı atılmasına yardımcı olan ekipmanların genel adı havalandırma sistemidir. Bu sistemin sorunsuz bir şekilde tam performans çalışabilmesi için de havalandırma izolasyonu önemli bir detaydır. İzolasyonun amaca; dışarı atılan kirli havanın yaşam alanına yeniden girişini engellemektir.

Mühendislik hesaplamalarının ardından tasarlanarak yapı içerisine yerleştirilen havalandırma kanallarında, herhangi bir sızdırma meydana gelmemesi için mastik ve silikonla izolasyonu yapılması gerekmektedir. Kanal izolasyonunun yapıldığı sistemlerde, insan sağlığını tehdit eden unsurları içerisinde barından hava ve dışarı gönderilen kimyasal içerikli kokuların, hangi şartta olursa olsun içeri sızması mümkün değildir.

Kanal İzolasyonunda Kullanılan Malzemeler

Normal yollarla havalandırılması zor olan binalar için, zorunlu kılınan havalandırma sistemleri kullanılacağı alana göre (endüstriyel tesis, okul, ofis v.b.) farklılık içerse de hava giriş-çıkışının sağlanması için mutlaka kanal ihtiyacı duymaktadır.

Yaşam alanının sağlıklı kalması içinde kanal sisteminin yukarıdaki saydığımız etkenler nedeniyle izolasyonunun yapılması gereklidir. İzolasyon işleminin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan malzemeler ısı ve ses yalıtımı sağlayan materyallerdir. Söz konusu materyaller ise şunlardır:

Poliüretan

Isı yalıtımını oluşturmak ve yoğuşma kontrolünü sağlamak için tercih edilen köpük şeklinde yalıtım materyalidir. İzolasyon işlemi uygulanacak boruyla poliüretan boru arasında boşluk olmaması, ekipmanın doğru kullanımı açısından önemlidir. Uygulanacağı bölümlerin güneş görmesi halinde, koruyucu boyayla boyanması gerekmektedir.

Kauçuk Levhalar

Ana malzemesi kauçuk olan ve düz bir yapıda üretilen yalıtım ekipmanı levhalar, iklimlendirme, soğutma ve havalandırma sistemlerinin kanallarında sıkça kullanılmaktadır. Uygulaması esnasında ek yerlerden oluşabilecek sızıntıyı önlemek için yapıştırılması ve kanal borusuyla arasında boşluk kalmaması son derecek önemlidir. Mevzu bahis ekipmanlarını ana görevi; kanalların içerisindeki havanın ısı değerini korumaktır. Ayrıca, çalışma devri yüksek olan aspiratör fanlarının kanal dışına giden sesini azaltmak için yapılan izolasyon işleminde de bu malzemeler kullanılmaktadır.

Doğru ekipmanlar ve işinin ehli ustalar tarafından yapılan izolasyon işlemi sayesinde, yaşam alanında bulunan kanal tipi klimalara, havalandırma fanlarının takıldığı kanallara, klimaların monte edildiği havalandırma kanallarında ses ve ısı yalıtımı sağlanmaktadır.

Firex Akustik Foam (NFAF)

Yüksek yoğunluklu akustik yalıtım malzemesi olan Firex, poliüretan köpükten imal edilir. Yanmazlık özelliğine sahip olan üründe yüksek ve akıcı damlacık oluşumu ya da mineral yapısında değişiklik görülmez. Halojen ve ağır metal içermeyen ürün, nem aldığında küflenmez. Havalandırma sistemlerinde Havakanalı iç akustik izolasyon için kullanılır.

Cam Yünü

İzolasyon işleminin ana malzemelerinden biri olan cam yünü, şilte, levha, boru şeklinde imal edilmektedir. Kullanım sıcaklığı -50 / +250 °C arasında değişmektedir. Isı ve ses yalıtımının yanı sıra akustik düzenleme ve yangın güvenliği de sağlamaktadır. Hava koşullarına karşı sağlam olan malzemelerin, bozulma, çürüme, küf tutma ve pas yapma gibi sorunları bulunmamaktadır. Alüminyum folyo, sarı cam tülü ve siyah cam tülü kaplamalı seçenekleri de mevcuttur.

Taş Yünü

Havalandırma ve klima sistemlerinin kanallarına yapılacak ısı ve ses izolasyonunda sıkça kullanılan, alüminyum folyo taş yününden oluşan levhalar, monte edilmeden önce kanal yüzeyi toz ve kirden arındırılmalıdır. Alüminyum folyodan oluşan bölümü dış kısma gelecek şekilde levhala, hava sızdırmaması için alüminyum folyo bantlarla sabitlenmelidir. Eğer izolasyon soğutma sistemi kanalına yapılıyorsa, yoğuşma riskine karşı alüminyum folyo malzemesi daha bol olan levhalar tercih edilmelidir.